BARN SOPHISTICATION

BRIEF:
A modern farmhouse aesthetic to keep up with a young family.

RESPONSE:
The original cottage had little light and insufficient space for a growing family’s eclectic style and sense of fun. The original floor boards were salvaged on the ground floor (after serious work strengthening the home’s foundations).  As this property is on acreage (with young children and many pets), I wanted to create the feel and practicality of a mud-room when first entering the house.  We took on the black and white theme with the Moroccan-style floor tiles.  The kitchen, with a hidden laundry, was created to have more bench space with a beautiful recycled timber parquetry timber top for the island.  The concrete laundry tub became a feature with copper taps and a recycled timber wall to complete the picture.  The split recycled timber barn door was a necessity for the client to keep the pets out but enjoy the breeze.  The existing wood fireplace was renovated with new stone dry stone cladding to complete this picture. The industrial staircase is a spectacular creation engineered from steel and recycled timber treads and posts.  The staircase had to feel open as we wanted the natural light from the large void to bathe the home.  The main bathroom has the original claw slipper bath complimented with the black and white tiles in the reverse pattern from the entrance and complimented with timber look floor tiles laid in a barn style pattern.  The shower walls are white subway tiles with black grout and the rest of the walls have shiplap cladding painted black.  The windows and French doors are all in black aluminium with raised profile to achieve the timber look without the upkeep. Upstairs is the parents retreat with an office area, whisky room, master bedroom and ensuite. The clients imported selenite panels from Mexico as features in the master bedroom to engage the natural energy of the selenite.  This was a fragile exercise but one with wonderful results and a unique aspect to the home.  The existing chimney had to be extended through the second storey; recycled bricks were selected to be exposed as a feature in the master suite.  The bed-head was designed and hand-made from recycled timber. All lighting was selected to enhance the New York barn feel.  The exterior large barn doors are all designed by us and manufactured out of recycled timbers.  This home has come a long way and now is a spectacular contemporary farmhouse – a family home to enjoy and celebrate.